„Pénziránytű iskola” az Arany János Református Gimnázium, Szakképző Iskola és Diákotthon

A Nemzeti alaptantervben a „Kiemelt fejlesztési feladatok” között jelenik meg a „Gazdasági nevelés”, ennek részeként pedig a gazdálkodás és a pénz világával kapcsolatos ismeretek átadása. Ezen cél minél hatékonyabb teljesülése érdekében 2009-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Pénziránytű Alapítvány közösen létrehozta a Pénziránytű iskola címet. A cím azoknak az iskoláknak az elismerését szolgálja, melyek átgondoltan, intézményesítetten és rendszerszerűen törekszenek elsődlegesen a gazdasági és pénzügyi kultúra, áttételesen pedig a vállalkozási ismeretek elterjesztésére.

A „Pénziránytű iskola" cím elnyerése az iskolák számára a következő előnyökkel jár:

·      A pályázat útján elnyerhető cím és iskolahálózati tagság – a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatási Államtitkársága (továbbiakban NEFMI) szakmai támogatásának köszönhetően - magas szintű állami elismerést jelent azon iskolák számára, amelyek iskolafejlesztési, pedagógiai munkájuk keretében kiemelkedően magas színvonalon képviselik a pénzügyi-gazdasági nevelést, a tudatos fogyasztóvá nevelés értékeit.

·      A címet elnyerő iskola a Pénziránytű iskolahálózat tagja lesz, ezáltal intézményközi kapcsolatrendszere bővül, a Hálózat programjai segítik szakmai fejlődését.

·      A cím birtoklása az iskolahálózat tagjai számára rangot jelent, ami segíti az iskola fejlődését, valamint kedvezően befolyásolja az oktatási intézmények közötti megítélését.

·      A hálózat iskolái nagyobb eséllyel vesznek részt a pénzügyi, gazdasági ismeretek terjesztésével kapcsolatos pályázatokon.

·      A címet elnyerő iskola tanulói részt vehetnek a NEFMI (jelenleg: Emberi Erőforrások Minisztériuma), a Pénziránytű Alapítvány, és az alapítványt támogató intézmények Pénziránytű iskolák részére szervezett programjain, rendezvényein, pályázatain.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatási Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Bank felkérésére a Pénziránytű Alapítvány pályázatot hirdetett a "Pénziránytű iskola" cím elnyerésére a 2012.01.01. - 2014.06.30.-i közötti időintervallumra.

Sikeres pályázata kapcsán, Nagykőrösről az Arany János Református Gimnázium, Szakképző Iskola és Diákotthon (AJRG) elnyerte a „Pénziránytű iskola” megtisztelő címet, és az eddigi dokumentumok és vállalások alapján, átutalták az intézmény részére – összesen kiosztható 300.000 Ft-ból –  az első 100.000 Ft-os támogatást, céljai megvalósításának elősegítéséhez.