Csapatépítő gólyatábor

2012. augusztus 30-án közel 100 izgalommal, vegyes várakozással érkező egymást még idegenül méregető szállt buszra a gimnázium előtti parkolóban, hogy a két nap alatt megismerje leendő osztálytársait, osztályfőnökét és a vetélkedéssel egybekötött csapatépítés során már közösségként kezdje meg az új tanévet az új iskolában. A szervezők már napokkal előtte nagy kedvvel és lelkesedéssel készítették elő a programokat, hogy minden gördülékenyen menjen. Ebben az évben az időjárás is kedvezett a programoknak. Pénteken délután fáradtságtól kimerült, de mosolygós, egymástól ismerősként elköszönő diákcsapat érkezett meg a középiskola elé. A Tiszakécskén történtekről Ballai Míra 9.c osztályos tanuló készített élménybeszámolót.

Ragyogó napsütéssel és sok kalanddal várt bennünket, gólyákat az idei tanév. Már a beiratkozáskor kiderült, hogy a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakképző Iskola és Diákotthon a nyár utolsó két napján gólyatáborba várja az új tanulókat. Néhányan már akkor megijedtek, kicsit talán féltek az újtól, a hosszú, forró nyári hetek azonban feledtettek mindent. Egészen augusztus 20-áig eszünkbe sem jutott, hogy új tanév, új iskola, új gyerekek és tanárok várnak majd bennünket.
Augusztus 30-án kora reggel azonban minden megváltozott... "Hajnalban" kellett kelni, mert negyed kilenckor egymást még nem ismerve indultunk az ismeretlen felé, osztályfőnökünk dr. Fülöp Tiborné, Magdi néni vezetésével. A most tanévet kezdő osztályok különböző színekben tündököltek, mi, a 9.c-sek zöldben pompáztunk.
Eleinte mindenki idegenül méregette a másikat, a tanárokat, még a buszsofőröket is. A tiszakécskei érkezés után azonban gyorsan kiderült, izgulni nincs miért, mert az első játékos feladat szinte a szálláson várt minket: a 9.c elkészítette "trollface"-es zászlaját, saját szöveget írt a "8 óra munka..." című dalhoz. Így lett a slágerből 12 óra angolozás.
A nap egyik fénypontja a strand volt, ám ott sem csak a fürdés volt a dolgunk! A fiúk fociztak a többi osztály csapatával, a lányok pedig csatlakozhatta, így "vegyes" csapattal álltunk ki, de a lényeg a jó hangulat volt. A lányok rögbiztek, ugyan a fiúk nem állhattak be, ennek ellenére azért nyertünk néhány meccset...
A strandon persze a víz és a medence is fontos, mi is élvezhettük: a csapatversenyek a vízben folytatódtak. Óriási élményt értünk el, mert mindkét vízi számot a 9.c nyerte!!!
Az este elérkeztével a színészi képességeink mérettettek meg. Feladatul Shakespeare: Rómeó és Júlia című darabjának feldolgozását kellett előadnunk, osztályonként különböző műfajban. Mi western stílusban dolgoztuk át és rendeztünk előadást belőle. Maga az alkotás is közelebb hozta egymáshoz a csapatot.
A táborban nemcsak zene, hanem a tánc is szerepet játszott. A felsőbb éves diákok egy úgynevezett "flash mob" koreográfiát tanítottak be nekünk. A "flash mob" lényege, hogy a "tömegnek" egyszerre kell mozognia a begyakorolt koreográfia alapján. Nagy siker volt mindegyik osztály bemutatkozó előadása.
Ezután az ismerkedés jött: párokba rendeződtünk, egymásnak meséltünk magunkról, majd a többieknek mutattuk be újonnan megismert társunkat. A táncos-zenés éjszakában elfáradva a napot áhitattal zártuk.
Örömmel vettük, amikor Monyi bá (Molnár Attila tanár úr) megígértette velünk, hogy egész éjjel nem alszunk, a DÖK-ösök pedig azzal fenyegettek, hogy majd ellenőrzik. Még jó, hogy nem jöttek!
Másnap reggel tűzijátékra ébredtünk - vagyis azt hittük, de kiderült, hogy csak ébresztő volt. Vagyis inkább 6 órakor, csak mi nem hallottuk, így böntiből több reggeli torna jutott nekünk. Molnár Attila tanár úr vezetésével, aki jól átmozgatott minket, ezzel nem kis izomlázat okozva számunkra. Aki túlélte a tornát, jutalmul reggelit kapott: kakaót vagy tejet túrósbatyuval és kakaós csigával. Gyorsan elfogyott, de szükség is volt az energiára, mert a délelőtti program a Tisza parton folytatódott, ahol az áhitatot követően kipróbálhattuk magunkat a sárkányhajózásban - itt evezni kellett, de nagyon és egyszere -, íjászkodhattunk, homokvárat építhettünk, frizbizhettünk, röplabdázhattunk, lábtoll-labdázhattunk. A legfontosabbat a végére haghytam: ízelítőt kaphattunk, hogy a vallás mennyire emberközeli is lehet. Gina néni (Riczuné Kiss Georgina Orsolya) kötötte le figyelmünket a Bibliához kapcsolódó feladataival, játékaival, melyekben mindenki szépen jeleskedett.
Délre mindannyian megéheztünk, íagy nem kellett siettetni bennünket, szinte rohantunk a strandra, ahol megebédeltünk.
A szállásra már csak pakolni mentünk vissza, és pénteken délután nagyon fáradtan, de sok-sok élménnyel tértünk haza, imár ismerősökként.

Akik a két nap szervezésében részt vettek, a munkát segítették: Molnár Attila - testnevelő, Kocsis Szilvia DÖK-segítő, Szalay Anna, Zoboki Laura, Sánta Zsófia, Lados Réka, Cselóczki Bence - a diákönkormányzat tagjai, Tóth Csaba, Lovas Zoltán - technikai segítők, Tolnai Gyula, Józsa Ádám - diákok, Kiss Attila, Kissné Somogyi Rita, Bálint Zoltánné - tanárok, Cselóczkiné Tóth Erika, Vraukó János, dr. Fülöp Tiborné, Szenczi-Pető Tímea - osztályfőnökök, Riczuné Kiss Georgina Orsolya - intézeti lelkész.