In Memoriam Jalsoviczky István

IN MEMORIAM
Jalsoviczky István

 

Jalsovai Jalsoviczky István György Budapesten született 1930. február 18-án, meghalt New Yorkban 2015. május 1-jén. Édesapja Jalsovai Jalsoviczky Sándor földbirtokos, édesanyja Terestényi Ilona volt. Gyermekként Nagykőrösön az I. ker. Jókai utca 10. számú házban lakott. Innen járt a helyi iskolába ikertestvérével, Károllyal és Annával.

A II. világháborút gyermekként élte meg, a kommunista rezsim alatt több mint két évre munkatáborba küldték. A református gimnáziumban Nagykőrösön 1948-ban szerzett érettségi bizonyítványt. Ezután Budapesten autóipari iskolába járt. Az 1956-os forradalom idején fivérével, Sándorral elhagyták Magyarországot. A Dickinson főiskolán, majd a Cornell egyetemen szerzett diplomát. A Cornell Egyetemen okleveles gépészmérnökként dolgozott 36 éven át. Minden mozgó alkatrésszel rendelkező gépet, berendezést képes volt megjavítani. Tudását, ismereteit szívesen megosztotta másokkal mindenfajta ellenszolgáltatás nélkül. Aktív szerepet vállalt gyülekezete életében, önkéntes munkát végzett az állami iskolákban. Kedves, nagylelkű, jó humorérzékkel megáldott ember volt, aki sokak életébe örömet hozott segítő felajánlásaival. Hűségesen támogatta egykori kőrösi református gimnáziumát.

Az informatika oktatásához 1998-ban két géptermet hoztunk létre az 50. érettségi találkozójuk emlékére. A legjobb három gépet az 1947-ben és 1948-ban érettségit tett diákok ajándékozták az intézménynek. A kezdeményezés elindítója Jalsoviczky István volt. A jelentős összeghez Ábrahám Géza, Ábrahám Endre és Jalsoviczky István nyújtotta a legtöbb támogatást. Diáktársaival 1998 őszén, majd a következő évben is megtartották az 50., 51., és 52. érettségi találkozójukat. Az 55. év emlékére 2003. júniusában két egykor kiváló tanáruk – Bánóczy Endre igazgató és Horváth Zoltán osztályfőnök – előtt tisztelegve márványtáblát helyeztek el és avattak fel a gimnázium földszintjén. Az adományozók között ismét élen járt István.  2005-ben a számítógépes ifjúsági csoport biciklitúráját Csemőbe szervezte. Itt a magyar informatika jeles egyéniségeiről készített feladványt oldották meg a tanulók. A győztesek és helyezettek Jalsoviczky István ajándéktárgyait vehették át.

István minden évben hazalátogatott az USÁ-ból és soha nem felejtett el gondolni egykori iskolája kiváló diákjaira. A tehetségeseknek érdekes ajándékokat hozott, ezeket díjnak ajánlotta föl. A kerékpártúrát a következő években Kőröstetétlenre szerveztük, ahol az Árpád emlékművet kerestük fel, majd Törtelen a református templomkertben megkoszorúztuk a trianoni emlékművet. István ajándékai ekkor sem hiányoztak a jutalmazáskor. 2007-ben újjászerveztük a Diákszövetséget, melyhez István is nagy lelkesedéssel csatlakozott. 2008-ban a szeptemberi közgyűlésünk alkalmával tartotta a 60. érettségi találkozóját az osztálya és Jalsoviczky István is köszöntötte a jelenlévőket, emlékeztetve az alma mater máig tartó nevelésére. A 2009-ben megtartott közgyűlésünk után rendezett ebéden a felszolgáló diákoknak Amerikából hozott csokoládéval köszönte meg a munkáját. Figyelmessége mindenki számára példamutató volt. 2010-ben is átadta az iskola igazgatójának a diákok számára félretett adományát. Ebből Karácsony ünnepén öt szegény sorsú növendéket ajándékoztunk meg. Az Arany János Társaság egyik ülésén, Mészáros László történész-muzeológus a Jalsoviczky család meghatározó szerepéről tartott előadást. István méltó utóda volt az elődöknek.

53 évig élt együtt odaadó feleségével, Shirley Jalsoval. Gyászolja őt szerető fia és leánya, valamint négy unokája. 2015. május elsején a Cayuga Orvosi Központban halt meg. Csak a legszűkebb családja és barátai voltak jelen. A temetési szertartást a St. Paul templomban tartják május 24-én (vasárnap) 14 órakor. Az igaznak emlékezete áldott. Nyugodjék békében!

Nagykőrös, 2015. május 17.

Suba Lajos
igazgató, a Diákszövetség titkára