Az Arany János Diákszövetség Egyesület 2014. évi közgyűlésének jegyzőkönyve

Jegyzőkönyv

Készült az Arany János Diákszövetség Egyesület közgyűlésén 2014. szeptember 20-án a gimnázium dísztermében

A diákok rövid műsorral kedveskedtek a megjelenteket:
Gera Zsuzsanna elszavalta Arany János Magányban c. költeményét, Szabó Vanda és Vincze Karolina népdalokat énekeltek. Mindhárman a 10. b osztály tanulói.
Nagy Márton 8. a osztályos diák egy klasszikus darabot adott elő gitáron.

Dr. Borókai Gábor ügyvezető elnök köszöntötte a vendégeket.

Suba Lajos ismertette a programot:

Tóth Tibor, a gimnázium nyugalmazott igazgatója Rácz József rajztanárra, festőművészre emlékezik majd

Professzor Molnár Elek a bristoli egyetem egyetemi tanára „Visszaemlékezés molekuláris szinten” címmel tart előadást.

A nagysikerű előadások után Suba Lajos titkári beszámolója következett.

Hozzászóltak:

Hartyányi Mária Piroska megköszönte a virágcsokrot, amellyel a Diákszövetség nevében Suba Lajos köszöntötte abból az alkalomból, hogy augusztus 20-án megkapta a „Pro Urbe” díjat.

Pánczél Tivadar megkérdezte Molnár Eleket, hogy mit lát a kutató különböző eszközeivel az idegsejtekből. A válaszból megtudhattuk, hogy alapvetően egy szürke, kocsonyás anyagról van szó, amiben festéssel lehet elkülöníteni az egyes részeket. Elektromikroszkóppal majdhogynem molekuláris szinten lehet vizsgálni az idegsejteket. Ebben az aprólékos munkában a számítógép sokat segít.

Medgyesi Ferenc megkérdezte: Lehet-e idős korban befolyásolni a szervezet állapotát meghatározott módon adagolt glutaminnal? Ez sajnos nem lehetséges több ok miatt sem. Az idegrendszer fokozatosan elveszti plasztikusságát, emiatt csak áthangolásról beszélhetünk egy bizonyos kor után. A glutamát veszélyes szer: túlserkentett állapotot lehet vele létre hozni, ami epilepsziás rohamhoz vezethet, súlyosabb esetben magát az idegsejtet is megölheti. Bár egy időben kedvelt élelmiszer-adalékanyag volt, a vese és a máj képes arra, hogy eltávolítsa, valamint van egy természetes gát a szervezetben, ami megvédi az agyat a káros hatásoktól.

Szabó Győző azt szerette volna megtudni, hogy létezik-e olyan jel az agyban, ami túlmutat a kémián és az elektromosságon. Molnár Elek elmondta, hogy az emberi agy folyamatosan működik, minden impulzus, benyomás nyomot hagy benne. Emiatt nagyon sok még a kutatni való.

Tóth Barna felhívta a figyelmet a szelektív memória létezésére.

Ezt követően Suba Lajos kiegészítette Tóth Tibor előadását kivetített képanyag segítségével.

Dr. Onhausz János, az ONI_PRINT Kft. ügyvezetője mutatkozott be, és népszerűsített néhány kiadványt (Tudósítvány, Dr. Erdélyi Erzsébet: Kincsvadászat Nagykőrösön, Baky Miklós: Mik vagyunk). Az gimnázium kiadványait is az ONI-PRINT készíti.

Pánczél Tivadarné a vendégek nevében megköszönte a szeretetteljes fogadtatást, a műsort, a szíves vendéglátást, a színvonalas előadásokat.

Dr. Mohácsi Gábor javasolta, hogy hozzanak létre egy orvosi szekciót a Diákszövetségen belül. Suba Lajos örült az ötletnek, hiszen minden évben van a végzősök között 3-4 fő, aki az orvosi egyetemre felvételizik.

Diószeghyné Dr. Szépe Katalin csatlakozott a köszönő szavakhoz, majd érdeklődött, hogy várható-e Horváth Zoltán Nagykőrös céhes iparáról szóló könyvének kiadása. Suba Lajos szerint a téma miatt csak egy szűk réteg vásárolná meg a kiadványt. Szintén a tartalom miatt speciális anyagot kellene könyvformába önteni speciális technikával, amire feltétlenül árajánlatot fog kérni. Az egyesület anyagi helyzete egyre szilárdabb (lekötött betét 700ezer Ft, mozgó betét 242ezer Ft) a befolyó tagdíjaknak és a támogatásoknak köszönhetően. A támogatók közül kiemelte Ábrahám Gézát (ő sajnos most betegsége miatt nem volt jelen) és Jalsoviczki Istvánt.

Suba Lajos berekesztette a közgyűlést, és szeretettel meghívta a tagtársakat ebédre, illetve figyelmükbe ajánlotta a Biczó Galériában megrendezett kiállítást.

Bencsikné Szilágyi Zsuzsanna
jegyzőkönyv-vezető