Jubileumi emléktúra: az Isonzó-völgye és Doberdó emlékhelyei

Az Isonzó-völgye és Doberdó emlékhelyei
Szlovénia, Olaszország történelmi emléktúra

(utazás személyigazolvánnyal + egyénileg kötött utasbiztosítással)

Időpont: 2015. október 27-29.
Időtartam: 3 nap/2 éj
Elhelyezés: ***szállodában, 2-3 ágyas szobákban.
Ellátás: félpanzió (büféreggeli és kétfogásos vacsora)
Utazás:  luxus autóbusszal (55 Fő) A tervezett útvonal kb. 1700 km,
részben alpesi hangulatú, szerpentines hegyvidéken halad.

 

1. nap: utazás rövid pihenőkkel M0, M7, Letenye, Lendva, Ljubljana, Postojna. Első úti célunk Lendva városa, ahol a kisváros központjában állunk meg. Rövid séta után többek között megtekintjük a Makovecz tervezte művelődési házat. Kávészünet, rövid pihenő után továbbutazás. Postojnai-barlang meglátogatása. A hatalmas, több tíz kilométer hosszú barlangrendszerbe egy kisvonaton juthatunk be. Barlangi túránk során sztalagmitok, sztalagtitek és különféle cseppkövek ezreit csodálhatjuk meg. Időnként több tíz méter magas, a természet által gazdagon díszített termeken haladunk keresztül. Estefelé közeledve megérkezünk a szlovén-olasz határhoz Nova Goricába (Görz/Gorizia) az Isonzó (Soča)- völgyébe, a Karszt-hegység és a Júlia-Alpok ölelésében található szálláshelyünkre. Utóbbi Szlovénia legmagasabb hegysége, egy része Olaszországhoz tartozik. Igazi alpesi táj. Vad mészkőcsúcsait a jégkorszak gleccserei még változatosabbakká alakították. Északi lejtőin ma is vannak kis gleccserek. Az egykori nagy gleccserek által kialakított mély völgyekben nagy tavak (pl. Bohinji- és Bledi-tó) képződtek. A hegység legmagasabb része, a Triglav-csoport (2863 m). Szállás elfoglalása, vacsora, majd esti szabadprogram. 

2. nap: Reggeli után az I. világháború emlékhelyeit járjuk végig az Isonzó-völgyében és Doberdón. „Ez volt a világtörténelem leghosszabb és legvéresebb hegyi háborúja.” Az Isonzó-front nyolcvan kilométer hosszú szakaszán két és fél év alatt az Osztrák-Magyar Monarchia és Olaszország fájdalmasan sok katonát veszített Az elképesztő, smaragdzöld vizű Isonzó völgyében, a Sveta Gora (Monte Santo) sziklás vonulatának érintésével (kavernák, kilátás) jutunk el Tolminba (Tolmein/Tolmino). Itt a Júliai-Alpokban – a valahai frontvonal közelében – építette meg az I. világháború idején az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege a békebeli időket idéző Javorcai szecessziós kápolnát. Ezt követően Monte San Michelen (Doberdó nagy hegye) a frontvonalon zajló csaták történetével ismerkedünk meg. (a környéken szerzett háborús élményei alapján írta meg „Búcsú a fegyverektől” című regényét Hemingway.) Fogliano és Redipuglia katonai temetőiben emlékezünk az elesett hősökre majd Doberdo del Lago falu érintésével jutunk el a Visintini Magyar Kápolnához. Este vacsora a szálláshelyen. 

3. nap: Kobarid (Caporetto): kirándulás az Isonzó-völgyében kialakított „tanösvényen”. Kobaridi Múzeum (Szlovénia legnagyobb I. világháborús múzeuma, mely 1993-ban elnyerte az „Európa Legjobb Múzeuma” díjat is). A távolból látjuk majd a város fölé emelkedő I. világháborús olasz emlékművet is. Utunk befejező része következik. Predil-hágó (1156 m) megmászása közben is világháborús emlékeket látunk majd. Bled: az útikönyvek szerint, ha csak ezt az alpesi ékszerdobozt látjuk egész Szlovéniából, akkor is megérte az utazás. A jégkorszakban kialakult, mélykék vizű tó partján épült Bled méltán világhírű üdülőváros. Hazautazás. Várható megérkezés késő este.   

Részvételi díj: 45.000 Ft (Az intézmény fizeti!)

A díj a következőket tartalmazza: utazás, 2 éjszaka szállás szállodában (2-3 ágyas szobákban), félpanziós ellátás, idegenvezetés képzett idegenvezetővel. A szállodai büfé reggelin és kétfogásos vacsorán felül, a napközbeni étkezés egyénileg történik, tartós élelmiszer formájában.

 

Egyéni költségek:
Az utazás alapfeltétele az utazási biztosítás megkötése!
Tapasztalatunk szerint praktikusabb egyénileg intézni, mint csoportosan. Három napra, biztosító társaságtól függően kb.1700 Ft/fő (Igény esetén segítünk megkötni!)
Várható belépődíjak összege: kb. 30 euro/fő

Partnereink: Adutours utazási iroda Budapest, Terjéki Busz Tiszakécske

A túra szervezője: Suba Lajos és Molnár Attila

Részletes információkérés: e-mail: monyiba kukac gmail pont com tel.:06/20/9594875

Jelentkezni október 9-ig az osztályfőnököknél lehet!