Lezáró beszámoló

Péntek délutáni mohászkodás

 

Örömmel tájékoztatjuk Önöket hogy sikeresen lezártuk az EMMI, Nemzeti Tehetségprogram pályázatának keretében megvalósított „Péntek délutáni mohászkodás” programsorozatunkat.

A program iskolánkban új kezdeményezés, aminek témaköre a természettudományok komplex megismerése. A programsorozatban 20 tehetségígéret vett részt akik mind a 9. és 10. évfolyamba járnak.

A program központi témája a mohák megismerése állt. Ennek kapcsán végeztünk laboratóriumi kísérleteket, biológiai megfigyeléseket, ide kapcsolodó informatikai és matematikai foglalkozásokat. A foglalkozások péntek délutánonként, összesen 30 órában valósultak meg.

Ezen kívül szerveztünk egy egész napos kirándulást Budapestre, ahol megnéztünk egy akvarisztikai bemutatótermet, a Természettudományi Múzeum Növénytárát és Bansky graffiti kiállítást is.

A programot szaktanáraink és felkért előadók tartották. A budapesti kirándulásra 3 önkéntes segítő is velünk tartott.

Új kihívást jelentett a programelemek megvalósítása., amelyhez több eszközt vásároltunk. Így gazdagodott az iskola 3 sztereomikroszkóppal, gázfejlesztő készülékkel, számos a munkát segítő laboreszközzel, egy nyomtatóval.

A programsorozat alatt célunk és eredményünk is a diákok kompetenciáinak fejlesztése volt. Az élményalapú foglalkozások mindegyike a természettudományos összefüggések megértését szolgálta, a tanultak elmélyítését segítette. Ezen kívül a diákok önismeretét, kézügyességét, felelősségvállalását, esztétikai érzékét, és látókörének szélesítését is terveztük és megvalósítottuk.

A közös kirándulások maradandó élmény volt a diákoknak és a kollégáknak egyaránt. A közösség fejlődéséhez ezek a programok nagyban hozzájárultak.

A programsorozat maradandó termékei iskolánkban megtekinthetők. A moha fali kép és a mohagömb gondozása a programban részt vevők napi feladat, amit szívesen végeznek.

Szeretnénk a programsorozatot a következő tanévben is folytatni.